Berehat Sebentar ye!!!

ANTARA YANG MENARIK

Jam kite...


Pages

Saturday, May 19, 2012

RESEPI UNTUK DIKONGSI....

KUAH ROJAK BUAH

Yuhuuuuu....I'm back....tetibe plak teringat resepi kuah rojak..resepi mak aku yang tak kurang hebatnye....Kuah Rojak...teringat masa mengandung anak sulung aku dulu...teringin sangat nak makan rojak buah tapi nak mak yang buat sendiri...

So...hari ni rasa macam teringin plak nak buat kuah tu..leh jugak makan time boring-boring kan....buat sendiri lagi best...dapat banyak & bleh simpan lama jugak.....

Aku nak attached resepi ni sket...so sape2 yang nak cube silakan......

BAHAN2

  1. Kicap 1 botol
  2. Kacang tanah 1 kilo...nak lebih pun bleh bagi yang suka kacang banyak..
  3. Sos cili 1 botol 
  4. Cili kering RM1.00..
  5. 1 kilo gula pasir
  6. Belacan 1 paket (cairkan dengan sedikit air)
  7. Gula merah (dalam RM2.00)
  8. Sedikit bijan...(agak2..)
  9. Sesudu besar tepung gandum (untuk pekatkan kuah)
CARA-CARA
  1. Goreng kacang tanah tanpa minyak dengan api yang sederhana sampai masak. Kemudian tumbuk or blend (jangan terlalu hancur).
  2. Goreng bijan sehingga kekuningan 
  3. Rebus cili kering then blend.
  4. Cairkan gula merah dengan air panas kemudian tapiskan dan masukkan kedalam periuk saiz sederhana. Air lebih kurang 1/2 cawan or agak2 dengan jumlah gula merah yang digunakan.
  5. Panaskan periuk tadi kemudian masukkan kicap, sos cili, cili kering, belacan dan gula. 
  6. Masak sehingga mendidih...masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk/dikisar tadi. Setelah sebati masukkan pula bijan.  
  7. Bagi yang sukakan kuah pekat bolehlah masukkan sedikit tepung gandum.  Saya tak masukkan sebab saya suka kuah yang tak pekat...heheh
  8. Sejukkan dan boleh dicicah bersama buah-buahan...emmmm...sedap...

No comments: